Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το επίσημο δείπνο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κου Νίκου Κουγιάλη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου και έλαβε χώρα στην αίθουσα Richard & Berengaria Ballrooms του Ομίλου Λανίτη, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.

Εκατοντάδες προσκεκλημένοι από όλες τις περιοχές της Κύπρου, κατέκλυσαν την αίθουσα, συμβάλλοντας εμπράκτως στην επιτυχία της εκδήλωσης και την σημαντική στήριξη του Συνδέσμου. Το δείπνο τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός κος Νίκος Κουγιάλης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και μέλη του ΣΑΚ.

Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο εξαιρετικά υψηλής γαστρονομίας. Η παρουσίαση των τριών πιάτων που έφτιαξαν οι σεφς και των οποίων επιμελήθηκε ο Ανώτερος Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων κος Νικόλας Κωνσταντίνου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καταφέρνωντας να αφήσουν τους προσκεκλημένους γευστικά καθηλωμένους. Παράλληλαν πήραν όλοι μια μικρή γεύση για το τι περίπου ετοιμάζουν οι Εθνικές Ομάδες για τον Μεσογειακό Διαγωνισμό GrandPrix που θα διεξαχθεί στο Ρίμινι της Ιταλίας στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς και για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο 23 με 28 Νοεμβρίου 2018.

Τα ταλαντούχα μέλη των Εθνικών Ομάδων δημιούργησαν αποκλειστικά για το Γκαλά Δείπνο τρία μοναδικά πιάτα. Έφτιαξαν πρωτότυπους συνδυασμούς, πάντρεψαν αρμονικά τα αρώματα δίνοντας όμως πάντα την αίσθηση της ισορροπίας. Πιάτα πραγματικά απολαυστικά και γεύσεις που αξίζουν βράβευσης. Το ξεκίνημα έγινε με το πρώτο πιάτο, το οποίο περιελάβανε καπνιστό σολομό, μαριναρισμένα χτένια, μπρόκολο και κουνουπίδι κους κους, κρέμα αβοκάντο, μαγιονέζα και ραπανόριζα. Το κυρίως πιάτο, άκρως χορταστικό, περιλάμβανε βοδινό φιλέτο στο τηγάνι, τραγανό κεφτέ από συκώτι χήνας, αρωματισμένη πατάτα με μαύρη τρούφα, λαχανικά εποχής, όλα σε σάλτσα από αρωματισμένο κόκκινο κρασί. Τέλος, το επιδόρπιο έκλεψε την παράσταση. Ένα ντελικάτο αφράτο μους σοκολάτας με κρεμέ από τσάι περγαμόντο, καφίρ λάιμ σορμπέ, καραμελωμένα εσπεριδοειδή με σάλτσα από σμέουρα. Όλα τα πιάτα ήταν συνοδευμένα από εξαιρετικούς εγχώριους οίνους από τα οινοποιεία Τσιάκκα, Βλασίδη και Αργυρίδη.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου κος Γιώργος Δαμιανού άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους και όλες για την παρουσία τους. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των Εθνικών Ομάδων, καθώς και τις οικογένειες τους που με την αφοσίωση, την αγάπη και το πάθος τους καταφέραν να γίνουν τα εκλεκτά αυτά μέλη των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου. Παράλληλα σημείωσε ότι «ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου συνεισφέρει τα μέγιστα στην Κυπριακή Οικονομία και πρέπει να αναδειχτεί αυτός ο ρόλος του και πάραυτα να ενισχυθεί και να υποστηριχτεί από το Κράτος». Ο κος Δαμιανού συνέχισε αναφέροντας ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα φιλοξενηθούν ομάδες νέων από την Φιλανδία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία και Ελλάδα». Θα έχουμε πολιτιστικές επαφές με άλλες κουλτούρες, θα προβάλουμε την αδιατάραχτη Κυπριακή μας Παράδοση, θα απορροφηθούν από εμάς και θα απορροφήσουμε και εμείς στοιχεία από το σήμερα αλλά και στοιχεία από ένα πλούσιο παρελθόν των χωρών που θα φιλοξενηθούν, όπως χαρακτηριστικά.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός κος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι οι Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής της χώρας μας αποτελούν πραγματική διαφήμιση για τον τόπο μας. «Στο μέλλον η κυπριακή γαστρονομία θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για δημιουργία μιας ελκυστικής και δυναμικής ταυτότητας του τουριστικού μας προϊόντος», επησήμανε.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κος Νικόλας Κωνσταντίνου Ανώτερος Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων και εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Intercollege, ο οποίος ανέφερε ότι «ο πήχης μπήκε από την αρχή πολύ ψηλά και εκεί πρέπει να παραμείνει. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό πρέπει να εργαζόμαστε ακούραστα, ταπεινά και στοχευόμενα, πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι το 2018 φέρνει νέες και ακόμα δυσκολότερες προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε, συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου τίμησε τους χορηγούς των Εθνικών Ομάδων απονέμωντας τιμητικά βραβεία, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για την αμέριστη στήριξη και προσφορά τους.

Στο πλαίσιο της βραδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου ανακύρηξε ως επίτιμο μέλος  τον υπουργό κο Κουγιάλη ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς προς τον σύνδεσμο τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου του. Ο κος Νίκος Κουγιάλης ιδιαίτερα συγκινημένος αποδέχτηκε τον τίτλο του επίτιμου μέλους.