ΠΑΠΟΥΤΣΟΣΥΚΙΑ

Ένας πραγματικός θησαυρός

Έτοιμο το Βιβλίων Συνταγών με κύριο συστατικό το Παπουτσόσυκο!

Στόχος που έγινε πράξη από Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου και Κοινότητα Γιαλιάς

Παπουτσοσυκιά ή κατά το ελληνικότερο φραγκοσυκιά. Ένας κάκτος ταπεινός, περιφρονημένος. Που φυτρώνει οπουδήποτε, χωρίς καμία περιποίηση ή φροντίδα. Και όμως, αυτός ο κάκτος είναι ένα θησαυρός, θησαυρός διατροφικός, γεωργικός και εμπορικός. Τόσο τα φρούτα – τα παπουτσόσυκα- όσο και τα φύλλα – οι παπούτσες – μπορούν να παράγουν μια πολύ μεγάλη σειρά προϊόντων. Από απίθανα φαγητά, γλυκά, χυμούς και οινοπνευματώδη ποτά, μέχρι και καλλυντικά σαπούνια, προϊόντα αδυνατίσματος, τροφές ζώων και βιοκαύσιμα.
Και όλα αυτά μαζί γεννήθηκε η ιδέα, που έγινε σκοπός και στην συνέχεια πράξη να δημιουργηθεί ένα Βιβλίο με συνταγές με κύριο συστατικό το παπουτσόσυκο!
Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου στέκεται πάντα αρωγός και υποστηρικτής για την ανάδειξη των προϊόντων του τόπου μας. Με τη συνεργασία του κοινοτάρχη Γιαλιάς και την πολύτιμη βοήθεια του Executive Chef, Χάρη Φιλίππου ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής του όλου έργου έχει επιτευχθεί ο στόχος μας.
Χρειάστηκε μία συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη της συγγραφής αυτού του βιβλίου με την παράθεση διαφόρων συνταγών με κύριο συστατικό το παπουτσόσυκο και η οποία θεωρείται μεγάλη καινοτομία και επιτυχία για τα κυπριακά δεδομένα.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο ΣΑΚ είχε μία πρώτη συνάντηση με τον κοινοτάρχη Γιαλιάς, Μάμα Γρηγορίου και τον κ. Ντίνο Μενελάου βάζοντας κάτω όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν με σκοπό τη συγγραφή και τη δημιουργία όλων αυτών των ξεχωριστών και πολύ νόστιμων συνταγών.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος ΣΑΚ, Γιώργος Δαμιανού, ο Χάρης Φιλίππου μαζί με την ομάδα του έχουν δημιουργήσει μέσα από σκληρή και συνεχή δουλειά αυθεντικές συνταγές όπου θα λατρέψετε όλοι ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αυτό, φτιαγμένο με πολλή αγάπη και μεράκι.
Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Γιαλιάς, Μάμας Γρηγορίου τόνισε ότι το βιβλίο εντάσσεται στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών να προχωρήσει δηλαδή σε διάφορες ενέργειες που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους άνεργους νέους – και όχι μόνο – του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, να ασχοληθούν με την οργανωμένη καλλιέργεια της παπουτσοσυκιάς και τη μεταποίηση των προϊόντων της.
«Περιέχει μερικές μόνο συνταγές που έχει ετοιμάσει με πολύ κέφι και ευρεσιτεχνία μια ομάδα σεφ, μέλη του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Τόσο τον Σύνδεσμο όσο και την ομάδα σεφ που εμπνεύστηκαν τις συνταγές, ευχαριστούμε θερμά», τόνισε ο κ. Μάμας.
Ευχαριστίες στον Φιλελεύθερο για την έκδοση του βιβλίου και προς τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα με χορηγία της οποίας κατέστη η δημιουργία της μαγειρικής.
Είμαστε βέβαιοι ότι την προσπάθεια αυτή θα στηρίξουν και όλα τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χάρης Φιλίππου επεσήμανε ότι στόχος τους είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον με απώτερο σκοπό βέβαια την προώθηση της κυπριακής κουζίνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
«Είμαστε σίγουροι ότι το βιβλίο αυτό θα αποδειχτεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους λάτρεις της μαγειρικής τέχνης και της κυπριακής γαστρονομίας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την άψογη συνεργασία που είχαμε και είμαι σίγουρος ότι το ταλέντο και η δημιουργικότητά τους θα σας εντυπωσιάσουν μέσα από τις πρωτότυπες και ευφάνταστες συνταγές που ακολουθούν, σημείωσε.
Να σημειωθεί ότι στις 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Φραγκόσυκου στην Γιαλιά με πολλές καινοτομίες και θα είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα Φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.